branko je napisao/la:ok, onda niš, idemo dalje, ja sam pobjednikčestitam, hvala cmok cmok
![]()
turšiJA - valjda znaš što je to
Kaladont
Re: Kaladont
jakNA
ps.tursija----sta toliko turcizma u Drezniku?
mjesano povrce ili samo
punjena paprika eto vidis zaista ste blizu"bosne"

ps.tursija----sta toliko turcizma u Drezniku?
punjena paprika eto vidis zaista ste blizu"bosne"
Turšija je mješano povrće, to sam čuo sad u novije vrijeme, a prije su ljudi kad su pekli rakiju, pa bi onaj kom nakon pečenja vraćali natrag u drugu kacu i s njime hranili svinje al nije se davao sav kom, nego se još nakon nekog vremena taj kom cjedio pa se ta vodica koristila za piće (jer je i u njoj bilo malo alkohola) i to piće se nazivalo TURŠIJA
naprtnjaČA
naprtnjaČA
čagALJ
Sto se tice akrapa mi smo znali za izrazito ruznu zensku reci koji je to akrap.
Sinisa je napisao/la:čagALJ
Arap za muskarca a Akrap za zensku ali sve iz Turskog Carstva a danas cujes takve rijeci jos u "dubokoj" Bosni a nasi ljudi su isli u Bihac na sajam i tako se to prenese.....
aljkavoST
ursel je napisao/la:Sinisa je napisao/la:čagALJ
Arap za muskarca a Akrapza zensku ali sve iz Turskog Carstva a danas cujes takve rijeci jos u "dubokoj" Bosni a nasi ljudi su isli u Bihac na sajam i tako se to prenese.....
aljkavoST
- Stari G(r)ad
- Pisac meraklija

Kaladont
tiSA (vrsta drveta)
Što se tiče turcizama u našem kraju, to nije ništa neobično. U svim pograničnim područjima ima u upotrebi riječi jednakih s obje strane granice. Tako na primjer u Zagorju ima puno slovenskih riječi, kao i u Gorskom Kotaru, u Dubrovniku i okolici kažu "nijesam" kao u Crnoj Gori itd.
To je ostavština neobrazovanosti, povijesnih okolnosti i "jugoslavenske obrazovne politike" koju je provodio Stipe Šuvar i ostali "proleteri", a i danas imamo sličnih pokušaja. Kad se narodu napada jezik i kultura, to je jednako napadu oružjem, samo što to malo tko vidi i razumije.
Što se tiče turcizama u našem kraju, to nije ništa neobično. U svim pograničnim područjima ima u upotrebi riječi jednakih s obje strane granice. Tako na primjer u Zagorju ima puno slovenskih riječi, kao i u Gorskom Kotaru, u Dubrovniku i okolici kažu "nijesam" kao u Crnoj Gori itd.
To je ostavština neobrazovanosti, povijesnih okolnosti i "jugoslavenske obrazovne politike" koju je provodio Stipe Šuvar i ostali "proleteri", a i danas imamo sličnih pokušaja. Kad se narodu napada jezik i kultura, to je jednako napadu oružjem, samo što to malo tko vidi i razumije.
sajAM
PS. Stipe Suvar... Intresantno sta mu je ta Reforma Skolstva samo u HR,
jednim djelom "uspjela". u drugim Rp. ostalo sve po starom.
PS. Stipe Suvar... Intresantno sta mu je ta Reforma Skolstva samo u HR,
jednim djelom "uspjela". u drugim Rp. ostalo sve po starom.
istrugnUT(iz ruke....ili glave..)
tiskaRA
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.