Drago i vjera
Drago i vjera
Citati o ateizmu
"Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
(Lucije Enej Seneka mlađi, 4. pr. Kr. - 65 po.Kr., rimski pjesnik, filozof i političar)
"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
"U Boga ne vjeruju samo oni koji u njegovu nepostojanju nalaze interes."
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)
"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
(René Descartes, 1596-1650, francuski filozof, matematičar i prirodoslovac)
"Gdje prestaje strah Božji, započinje oslobađanje strasti i vladavina mentaliteta koji će svijet potopiti u krvi."
(Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, 1646-1716, njemački filozof, matematičar, politički pisac i znanstvenik)
"Gdje da navodno slobodan duh nađe svoje dokaze, ako ne postoji više biće?"
(Immanuel Kant, 1724-1804, njemački filozof)
"Nevjernik vjeruje više nego što misli, vjernik manje no što se čini."
(Franz Grillparzer, 1791-1872, austrijski književnik)
"Religija počiva na bitnoj razlici između čovjeka i životinja - životinje nemaju religiju."
(Ludwig Feuerbach, 1804-1872, njemački filozof)
"Zamislivo mi je da čovjek, gledajući na zemlju, tvrdi kako nema Boga, ali ne razumijem kako bi mogao gledati u nebo i poricati Boga."
(Abraham Lincoln, 1809-1865, američki političar, predsjednik Sjedinjenih američkih država, zaslužan za ukidanje ropstva)
"Nevjera i praznovjerje, oboje su strah od vjere."
(Soren Kierkegaard, 1813-1855, danski filozof, teolog i književnik)
"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
"Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
"Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
(Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 1821-1881, ruski pjesnik)
"Nikada više nećeš moliti, nikada se više odmoriti u beskrajnom povjerenju. Uskraćuješ si pravo da staneš pred krajnju mudrost, dobrotu, najvišu silu. Nemaš stalnoga čuvara i prijatelja za tvojih sedam samotnosti. Čovječe odricanja, želiš li se odreći svega toga? Tko će ti dati snage za to? Nitko još za to nije imao snage."
(Friedrich Nietzsche, 1844-1900, njemački filozof i klasični filolog)
"Tko poriče Boga, sličan je onomu koji poriče sunce; nema smisla, ono i dalje sja."
(Julius Langbehn, 1851-1907, njemački pisac, kritičar kulture)
"Moderna fizika neminovno nas vodi k Bogu, a ne od njega. Nijedan utemeljitelj ateizma nije bio prirodoznanstvenik. Svi su oni bili osrednji filozofi."
(Arthur Stanley Eddington, 1882-1946, engleski astronom)
"Nema Boga, sve je jači glas masa. Time, međutim, i čovjek postaje bezvrijedan, ubijan u proizvoljnom broju, jer je ništa."
(Karl Jaspers, 1883-1969, njemački filozof egzistencijalizma i pisac, nagrada za mir njemačkog knjižarstva 1958.)
"Željela bih da postoji Bog. Čeznem za tim da ga slavim, da mu zahvaljujem."
(Katherine Mansfield, 1888-1923, novozelandska književnica)
"Religija je obveza. Ateizam je krajnje upitna nevezanost."
(Ludwig Marcuse, 1894-1971, njemački književni kritičar, filozof i novinar)
"Bog će preboljeti to što ateisti poriču njegovo postojanje."
(John Boynton Priestley, 1894-1984, englischer Schriftsteller)
"Bez vjere čovjek postaje sterilan, bez nade i ustrašen do krajnje dubine svoga bića."
(Erich Fromm, 1900-1980, američki psihoanalitičar i kritičar društva)
"Ateizam je okrutan i mučan pothvat. Vjerujem da sam ga izveo do kraja."
(Jean-Paul Sartre, 1905-1980, francuski književnik i filozof)
"Čovjek bez religije je poput putnika bez cilja, ispitivača bez odgovora, borca bez pobjede i umirućega bez novoga života."
(Dom Helder Pessôa Câmara, 1909- , brazilski katolički teolog, nadbiskup, koji se zalagao za veću socijalnu pravdu)
"Sve veća bezbožnost suodgovorna je za današnje globalne krize!"
(Vaclav Havel, 1936-, češki književnik i političar, disident i prvi predsjednik Republike Češke)
"Mlad čovjek koji želi ostati pravi ateist, ne može biti dovoljno oprezan pri izboru onoga što čita. Zamke se nalaze posvuda."
(C.S. Lewis 1898. - 1963.)
www.soulsaver.hr
NAČELA IGNACIJANSKE
DUHOVNOSTI
Ad maiorem Dei gloriam - Sve na veću slavu Božju Životom i djelima očituj slavu Božju.
Magis - Više
Teži za najboljim kako bi postigao bolje i više.
Tantum quantum - Toliko koliko
Daj mjesta samo onom što te vodi svrsi radi koje si stvoren.
Discernere - razlikovanje
Stvari shvaćaj iznutra. Ne zadržavaj se na formi.
De duobus vexillis - Dvije zastave
Odaberi Božje, makar to bilo teže.
Agere contra - Djeluj suprotno
Uvijek čini ono što te čini boljim.
Indifferentia - Raspoloživost
Sloboda duha prema svemu stvorenom.
Contemplatio ad amorem - Kontemplacija o ljubavi
Neka ti srce uvijek gori ljubavlju.
"Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
(Lucije Enej Seneka mlađi, 4. pr. Kr. - 65 po.Kr., rimski pjesnik, filozof i političar)
"Malo filozofije vodi nas u ateizam, ali duboka filozofija dovodi čovjeka ponovno do religije."
"U Boga ne vjeruju samo oni koji u njegovu nepostojanju nalaze interes."
(Francis Bacon, 1561-1626, engleski filozof, esejist i državnik, utemeljitelj metodologije znanosti)
"Jedini razlog zašto mnogi misle da je teško spoznati Božje postojanje i bit duše je to što svoj duh nikada ne odvajaju od osjetila i ne izdižu ga iznad tjelesnoga svijeta."
(René Descartes, 1596-1650, francuski filozof, matematičar i prirodoslovac)
"Gdje prestaje strah Božji, započinje oslobađanje strasti i vladavina mentaliteta koji će svijet potopiti u krvi."
(Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz, 1646-1716, njemački filozof, matematičar, politički pisac i znanstvenik)
"Gdje da navodno slobodan duh nađe svoje dokaze, ako ne postoji više biće?"
(Immanuel Kant, 1724-1804, njemački filozof)
"Nevjernik vjeruje više nego što misli, vjernik manje no što se čini."
(Franz Grillparzer, 1791-1872, austrijski književnik)
"Religija počiva na bitnoj razlici između čovjeka i životinja - životinje nemaju religiju."
(Ludwig Feuerbach, 1804-1872, njemački filozof)
"Zamislivo mi je da čovjek, gledajući na zemlju, tvrdi kako nema Boga, ali ne razumijem kako bi mogao gledati u nebo i poricati Boga."
(Abraham Lincoln, 1809-1865, američki političar, predsjednik Sjedinjenih američkih država, zaslužan za ukidanje ropstva)
"Nevjera i praznovjerje, oboje su strah od vjere."
(Soren Kierkegaard, 1813-1855, danski filozof, teolog i književnik)
"Potpuni ateist stoji na predzadnjoj stepenici do najpotpune vjere."
"Savjest bez Boga je nešto grozno. Može zabludjeti u najgori razvrat."
"Još nisam sreo neznabošca. Susretao sam samo nespokojne."
(Fjodor Mihajlovič Dostojevski, 1821-1881, ruski pjesnik)
"Nikada više nećeš moliti, nikada se više odmoriti u beskrajnom povjerenju. Uskraćuješ si pravo da staneš pred krajnju mudrost, dobrotu, najvišu silu. Nemaš stalnoga čuvara i prijatelja za tvojih sedam samotnosti. Čovječe odricanja, želiš li se odreći svega toga? Tko će ti dati snage za to? Nitko još za to nije imao snage."
(Friedrich Nietzsche, 1844-1900, njemački filozof i klasični filolog)
"Tko poriče Boga, sličan je onomu koji poriče sunce; nema smisla, ono i dalje sja."
(Julius Langbehn, 1851-1907, njemački pisac, kritičar kulture)
"Moderna fizika neminovno nas vodi k Bogu, a ne od njega. Nijedan utemeljitelj ateizma nije bio prirodoznanstvenik. Svi su oni bili osrednji filozofi."
(Arthur Stanley Eddington, 1882-1946, engleski astronom)
"Nema Boga, sve je jači glas masa. Time, međutim, i čovjek postaje bezvrijedan, ubijan u proizvoljnom broju, jer je ništa."
(Karl Jaspers, 1883-1969, njemački filozof egzistencijalizma i pisac, nagrada za mir njemačkog knjižarstva 1958.)
"Željela bih da postoji Bog. Čeznem za tim da ga slavim, da mu zahvaljujem."
(Katherine Mansfield, 1888-1923, novozelandska književnica)
"Religija je obveza. Ateizam je krajnje upitna nevezanost."
(Ludwig Marcuse, 1894-1971, njemački književni kritičar, filozof i novinar)
"Bog će preboljeti to što ateisti poriču njegovo postojanje."
(John Boynton Priestley, 1894-1984, englischer Schriftsteller)
"Bez vjere čovjek postaje sterilan, bez nade i ustrašen do krajnje dubine svoga bića."
(Erich Fromm, 1900-1980, američki psihoanalitičar i kritičar društva)
"Ateizam je okrutan i mučan pothvat. Vjerujem da sam ga izveo do kraja."
(Jean-Paul Sartre, 1905-1980, francuski književnik i filozof)
"Čovjek bez religije je poput putnika bez cilja, ispitivača bez odgovora, borca bez pobjede i umirućega bez novoga života."
(Dom Helder Pessôa Câmara, 1909- , brazilski katolički teolog, nadbiskup, koji se zalagao za veću socijalnu pravdu)
"Sve veća bezbožnost suodgovorna je za današnje globalne krize!"
(Vaclav Havel, 1936-, češki književnik i političar, disident i prvi predsjednik Republike Češke)
"Mlad čovjek koji želi ostati pravi ateist, ne može biti dovoljno oprezan pri izboru onoga što čita. Zamke se nalaze posvuda."
(C.S. Lewis 1898. - 1963.)
www.soulsaver.hr
NAČELA IGNACIJANSKE
DUHOVNOSTI
Ad maiorem Dei gloriam - Sve na veću slavu Božju Životom i djelima očituj slavu Božju.
Magis - Više
Teži za najboljim kako bi postigao bolje i više.
Tantum quantum - Toliko koliko
Daj mjesta samo onom što te vodi svrsi radi koje si stvoren.
Discernere - razlikovanje
Stvari shvaćaj iznutra. Ne zadržavaj se na formi.
De duobus vexillis - Dvije zastave
Odaberi Božje, makar to bilo teže.
Agere contra - Djeluj suprotno
Uvijek čini ono što te čini boljim.
Indifferentia - Raspoloživost
Sloboda duha prema svemu stvorenom.
Contemplatio ad amorem - Kontemplacija o ljubavi
Neka ti srce uvijek gori ljubavlju.
Ja odselija u Dubrovnik,trbuhom za kruhom,,,predobar posa,nemoš odbit!
Sad je ovdi dosadno preko zime,,zato se često i javim na forumu.
Čovječe,je ta naša zemlja lipa!A selimo okolo po bilom svitu!Lika,,Kordun,Gorski Kotar,,,raj na zemlji a sve prazno!
Ovdi gledam okolicu Dubrovnika,,sve neka gologuza brda,sami kamen,,nema šume!A stranci se otimaju da bi ovdi kupili kuću.pa diglo cjene u nebo!500 ooo Eura manja kuća!Sramota.Kod nas bi po Lipovače kupija za to ili cilu Kršlju!Ha ha!
A što imaju Švicarska i Austrija ...? A žive ka bubreg u loju!Mi imamo sve ,,,a sirotinja!Ben ti takvu pravdu!
Sad je ovdi dosadno preko zime,,zato se često i javim na forumu.
Čovječe,je ta naša zemlja lipa!A selimo okolo po bilom svitu!Lika,,Kordun,Gorski Kotar,,,raj na zemlji a sve prazno!
Ovdi gledam okolicu Dubrovnika,,sve neka gologuza brda,sami kamen,,nema šume!A stranci se otimaju da bi ovdi kupili kuću.pa diglo cjene u nebo!500 ooo Eura manja kuća!Sramota.Kod nas bi po Lipovače kupija za to ili cilu Kršlju!Ha ha!
A što imaju Švicarska i Austrija ...? A žive ka bubreg u loju!Mi imamo sve ,,,a sirotinja!Ben ti takvu pravdu!
Jurice ovo je zaista dobar Naslov Drago i Vjera....
OK.da vidimo kakvi komentara bude bilo.....
Drago i Vjera ..... Komentatori malo se ukljucite u diskusiji i filozofiranje
kao i osobno misljenje , kako tko dozivljava Vjeru i dali ste se u svome zivotu susreli sa "VJEROM".
Vjera je ono sta mi kao osobnosti imamo ili nemamo. Bez pocetne vjere nema nista. U vjeri nitko nikom nemoze nista dokazati.
Ali vjera je jedna i nema sa Religijom nista, Religije su gruppe-- zajednice.
Religija je proizvod covjeka a vjera je neesto od Boga....nesto vece i bolje....
Uz Pozdrav
OK.da vidimo kakvi komentara bude bilo.....
Drago i Vjera ..... Komentatori malo se ukljucite u diskusiji i filozofiranje
kao i osobno misljenje , kako tko dozivljava Vjeru i dali ste se u svome zivotu susreli sa "VJEROM".
Vjera je ono sta mi kao osobnosti imamo ili nemamo. Bez pocetne vjere nema nista. U vjeri nitko nikom nemoze nista dokazati.
Ali vjera je jedna i nema sa Religijom nista, Religije su gruppe-- zajednice.
Religija je proizvod covjeka a vjera je neesto od Boga....nesto vece i bolje....
Uz Pozdrav
Imam dojam da tebe malo ljuti moje forsiranje vjere?Jurica je napisao/la:Ajd nemoj stalno sve stavljati u bold i promijenio sam ti naslov teme da se zna o čemu se radi
Ili se varam?
Naslov je bolji,,,"danke!"
Moram se tako ponašat,,,previše sam toga doživio i saznao glede vjere da bih smatrao da je vjera marginalna stvar!
Doživio sam nešto snažno sa Bogom...susret!I to kao ateista!I pričao o Bogu jednom frendu iz Irnovca.Malo ga iznanadila ta promjena kod mene jer me znao kao otkačenog tipa,,,koji nije vjerova!Onda ga nagovorih da Boga potraži sam,,,da se obrati u molitvi Bogu.Neka ga pita ,,,postoji li!I on je to učinio.Pa mi reče,,,"Interesantno,,,kad sam se počeo moliti Bogu,,,vidjeh Isusa kao na filmskom platnu,,,razapet na križu i gleda dole,,,!Kad završih sa molitvom ,pogleda u mene"!
"Jesam li ja lud ili tu ima nešto"?
Kako je Franjo Franjković studirao za popa,,,upitah ga dali još vjeruje u Boga iako je napustio bogosloviju!Kaže "Da,,,vjerujem!"
"Zašto?"
"Pa ,,,poznam Bibliju dobro i znam da je prije 900 g. pisano za Isusa sve dok se još nije bio rodio,,,i da će biti rođen od Djevica,,,da će biti razapet,,da će čak za njegove haljine bacati kocku,,da će biti Emanuel ( što znači Bog s nama) ...
Pomogao mi je,,,učvrstio u vjeri,,,naime , ja sam tad tek tražio,,,kopao oko toga!
Kad je bio rat,,,Vukovar pade i neki su se Vukovarci našli u Rijeci.Ja sam tad studira Bogosloviju tamo.I odem kod njih,,mojih rođaka a nađem tamo majku Vukovarskog branitelja koja plače jer je čula da joj je sin ranjen i zarobljen i nema nade da će ostati živ!Plaču,,njih nekoliko!
Ja kažem "Ajmo se moliti Bogu da ga spasi!"
Pitao sam imaju li kakav križ u stanu!Nisu imali ali su imali krunicu!Obisili smo je na zid i prekrižili se te molili "Oče naš" pa sam ja molio sam svojim riječima Boga da spasi tog i tog ,,,i onda "Slava Ocu " zajedno!
Kasnije smo saznali da je baš taj dan,,,baš u to vrijeme,,,tek tad on bio otkriven ranjen u jednom podrumu.Četnici su ga odmah htjeli ubiti.No "Slučajno" se pojavio Jugooficir koji je prepoznao njega jer mu je bio starješina u bivšoj JNA i oteo ga od krvnika!
Slučajno?Nebih rekao,,,ja takvih "Slučajeva" kad Bog nešto učini znam desetke!Zato do Boga držim i mislim da tu ,,,dobru vjest da Bog jest,,treba širiti!
Ja kažem "Ajmo se moliti Bogu da ga spasi!"
Pitao sam imaju li kakav križ u stanu!Nisu imali ali su imali krunicu!Obisili smo je na zid i prekrižili se te molili "Oče naš" pa sam ja molio sam svojim riječima Boga da spasi tog i tog ,,,i onda "Slava Ocu " zajedno!
Kasnije smo saznali da je baš taj dan,,,baš u to vrijeme,,,tek tad on bio otkriven ranjen u jednom podrumu.Četnici su ga odmah htjeli ubiti.No "Slučajno" se pojavio Jugooficir koji je prepoznao njega jer mu je bio starješina u bivšoj JNA i oteo ga od krvnika!
Slučajno?Nebih rekao,,,ja takvih "Slučajeva" kad Bog nešto učini znam desetke!Zato do Boga držim i mislim da tu ,,,dobru vjest da Bog jest,,treba širiti!
Pored biblijskih argumenata za Božije postojanje, postoje i logični argumenti. Prvo, tu su ontološki argumenti. Najpopularniji oblik ontološkog argumenta u osnovi koristi pojam Boga da dokaže njegovo postojanje. On počinje definicijom Boga, kao “nekoga od koga se niko veći ne može zamisliti.” Onda se raspravlja da postojati je veće nego ne postojati i zato najveće moguće biće mora da postoji. Ako Bog ne bi postojao, onda on ne bi bio najveće biće koje se može zamisliti – ali to bi bilo konradiktorno samoj definiciji Boga. Drugi je teološki argument. Teološki argument je da, s obzirom na to da svemir očituje tako divan dizajn, mora da postoji i Božanski kreator. Na primjer, da je zemlja samo nekoliko stotina kilometara bliža ili dalja od sunca, ne bi bila sposobna da podržava mnogo života kao što to sada čini. Da su elementi u našoj atmosferi samo nekoliko procenata različiti, svako živo biće na zemlji bi umrlo. Vjerovatnoća da se jedan molekul proteina slučajno stvori je 1 u 10243 (to je 10 praćeno sa 243 nule). Jedna ćelija se sastoji od miliona proteinskih molekula.
Treći logični argument za Božije postojanje je nazvan kosmološki argument. Svaka posljedica mora da ima uzrok. Ovaj univerzum i sve u njemu je jedna posljedica. Mora da postoji nešto što je prouzrokovalo postojanje svega. U krajnjem slučaju, mora da postoji nešto “ne-uzrokovano”, što je uzrokovalo nastanak svega ostalog. To nešto “ne-uzrokovano” je Bog. Četvrti argument je poznat kao moralni argument. Svaka kultura kroz historiju je imala neki oblik zakona. Svi imaju osjećaj za dobro i loše. Ubistvo, laganje, krađa i nemoral su gotovo uopšteno neprihvatljivi. Odakle je ovaj osjećaj za dobro i zlo došao, ako ne od svetog Boga?
Uprkos svega ovoga, Biblija nam govori da će ljudi odbiti jasnu i neosporivu spoznaju Boga i, umjesto toga, vjerovati laži. Rimljanima 1:25 izjavljuje, “(oni) su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.” Biblija također objavljuje da ljudi nemaju izgovor što nevjeruju u Boga, “Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike” (Rimljanima 1:20).
Ljudi tvrde da ne vjeruju u Boga jer to “nije naučno” ili zato što “nema dokaza”. Istinski razlog je da jednom kad ljudi priznaju da Bog postoji, moraju i da shvate da su mu odgovorni i da im je potrebno njegovo oproštenje (Rimljanima 3:23; 6:23). Ako Bog postoji, onda smo odgovorni za svoje postupke pred njim. Ako ne postoji, onda možemo da radimo šta god želimo, bez brige da će nas Bog osuditi. Ja vjerujem da je to razlog zašto se mnogi u našem društvu tako čvrsto drže evolucije – da bi ljudi imali alternativu u odnosu na vjerovanje u Boga Stvoritelja. Bog postoji i, na kraju krajeva, svi znaju da on postoji. Sama činjenica da neko tako agresivno pokušava da ospori njegovo postojanje je ustvari argument za to da on postoji.
Dopustite mi još jedan, posljednji, argument za Božije postojanje. Kako znam da on postoji? Znam, jer ja razgovaram sa njim svaki dan. Ja ne čujem svojim ušima da mi on odgovara, ali osjećam njegovo prisustvo, njegovo vođstvo, ja poznajem njegovu ljubav, žudim za njegovom milošću. Neke stvari koje su se dogodile u mom životu ne mogu se nikako drugačije objasniti, osim Bogom. Bog me je tako čudesno spasio i promijenio moj život, tako da ne mogu drugačije, nego da priznam i slavim njegovo postojanje. Nijedan od ovih argumenata sam po sebi ne može ubijediti nikoga ko odbija da prizna ono što je toliko jasno. Na kraju, Božije postojanje mora da bude prihvaćeno vjerom (Hebreji 11:6). Vjera u Boga nije slijepi skok u tamu, već siguran korak u dobro osvijetljenu sobu, gdje 90% ljudi već stoji.
Treći logični argument za Božije postojanje je nazvan kosmološki argument. Svaka posljedica mora da ima uzrok. Ovaj univerzum i sve u njemu je jedna posljedica. Mora da postoji nešto što je prouzrokovalo postojanje svega. U krajnjem slučaju, mora da postoji nešto “ne-uzrokovano”, što je uzrokovalo nastanak svega ostalog. To nešto “ne-uzrokovano” je Bog. Četvrti argument je poznat kao moralni argument. Svaka kultura kroz historiju je imala neki oblik zakona. Svi imaju osjećaj za dobro i loše. Ubistvo, laganje, krađa i nemoral su gotovo uopšteno neprihvatljivi. Odakle je ovaj osjećaj za dobro i zlo došao, ako ne od svetog Boga?
Uprkos svega ovoga, Biblija nam govori da će ljudi odbiti jasnu i neosporivu spoznaju Boga i, umjesto toga, vjerovati laži. Rimljanima 1:25 izjavljuje, “(oni) su istinu Božju zamijenili lažju te se klanjali i iskazivali štovanje stvorenju mjesto Stvoritelju, koji je slavljen zauvijek. Amen.” Biblija također objavljuje da ljudi nemaju izgovor što nevjeruju u Boga, “Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako nemaju isprike” (Rimljanima 1:20).
Ljudi tvrde da ne vjeruju u Boga jer to “nije naučno” ili zato što “nema dokaza”. Istinski razlog je da jednom kad ljudi priznaju da Bog postoji, moraju i da shvate da su mu odgovorni i da im je potrebno njegovo oproštenje (Rimljanima 3:23; 6:23). Ako Bog postoji, onda smo odgovorni za svoje postupke pred njim. Ako ne postoji, onda možemo da radimo šta god želimo, bez brige da će nas Bog osuditi. Ja vjerujem da je to razlog zašto se mnogi u našem društvu tako čvrsto drže evolucije – da bi ljudi imali alternativu u odnosu na vjerovanje u Boga Stvoritelja. Bog postoji i, na kraju krajeva, svi znaju da on postoji. Sama činjenica da neko tako agresivno pokušava da ospori njegovo postojanje je ustvari argument za to da on postoji.
Dopustite mi još jedan, posljednji, argument za Božije postojanje. Kako znam da on postoji? Znam, jer ja razgovaram sa njim svaki dan. Ja ne čujem svojim ušima da mi on odgovara, ali osjećam njegovo prisustvo, njegovo vođstvo, ja poznajem njegovu ljubav, žudim za njegovom milošću. Neke stvari koje su se dogodile u mom životu ne mogu se nikako drugačije objasniti, osim Bogom. Bog me je tako čudesno spasio i promijenio moj život, tako da ne mogu drugačije, nego da priznam i slavim njegovo postojanje. Nijedan od ovih argumenata sam po sebi ne može ubijediti nikoga ko odbija da prizna ono što je toliko jasno. Na kraju, Božije postojanje mora da bude prihvaćeno vjerom (Hebreji 11:6). Vjera u Boga nije slijepi skok u tamu, već siguran korak u dobro osvijetljenu sobu, gdje 90% ljudi već stoji.
Ne čudi me,,,ljudi su za vjeru poprilično nezainteresirani!I ja sam nekad bio,,pa mi to nije strano!A tu ima toliko zanimljivosti!Profesor na Bogosloviji ,,vrlo dobar Emanuel Hoško,,Franjevac,,predavao nam je u prvoj godini Crkvenu povjest (u drugoj Mile Bogović Slunjski-isto jako dobar-danas naš Biskup) i kaže da je jedan Biskup Krčki tamo neke 900-te napisao "Danas sam krstio svog sina". Malo mi je to bilo čudno dok on nije rekao da je zabrana za ženidbu svećenika uvedena poslije 1000 -te!job je napisao/la:Bok Drago ,nekako ...ima malo komentatora..
Evo nešto o tome!
Celibat je jedan od nauka Katoličke crkve, koji zabranjuje svećenicima ženidbu. Takav nauk ne postoji u protestantskim crkvama.
Uveo ga je Grgur VII. 1074. na sinodu u Rimu[nedostaje izvor]. Taj sinod zabranio je svečenićku ženidbu, te zahtjevao od oženjenih svećenika da napuste žene, kasnije u svojoj enciklici iz 1079. papa je zabranio oženjenim svećenicima i da ulaze u crkvu. Kad je papin dekret stigao u zapadnu Europu izbila je pobuna[nedostaje izvor].
Ipak Grgurova je volja[nedostaje izvor] pobjedila, ali storgi dekret o celibatu nije uspio podići moralno stanje u crkvi. U opisima srednjovjekovnih prilika u crkvi, često se spominje velik nemoral i rasulo u redovima nižeg i višeg klera, čak i među papama. Npr. papa Aleksandar VI. imao je devetero izvanbračne djece[nedostaje izvor].
Dobavljeno iz "http://hr.wikipedia.org/wiki/Celibat"
Kako je dakle moguće uskrsnuće? Zahvaljujući čemu? Tko je i kako u nas ljude usadio sposobnost uskrsnuti? Onaj isti Bog Stvoritelj koji je u nas ljude udahnuo dah života. Uskrsnuće nije nešto izvanjsko što bi prodrlo u čovjeka nekako mimo njegove nutarnje raspoloživosti. Ono nije oštar rez u naše ovozemaljsko postojanje, već je blagi prijelaz u jedno sasvim novo i drugačije postojanje. Hebrejska riječ »pasha« označuje upravo takav prijelaz iz ovoga rukotvorenog doma u nerukotvoreni dom Očev. Smrt nije gubitak doma, pad u bezdan ništavila, već zamjena zemaljskog prebivališta nebeskim. A da smo ukućani Božji i baštinici vječnoga života, to nam jamči Duh Sveti. On je djelom stvaranja i djelom milosnog prebivanja u nama u nas položio klicu vječnoga života kao zalog baštine koju ćemo uskrsnućem primiti. U čovjeku stvorenom na sliku Božju usađena je dakle neka klica, neko sjeme, neka životna sila koja se onda u uskrsnuću čudesno rastvori i razraste. To je Duh Sveti koji prebiva u nama, ljubav Božja razlivena u našim srcima (usp. Rim 5, 5). On, sama ljubav Božja, čini i nas ljude ljubiteljima jedni drugih. Čovjek je darom Duha Svetoga nekako već unaprijed »ugođen« na uskrsnuće. To je bît otajstva milosti.
Ako Duh Sveti prebiva u nama, Bog Otac će oživiti i smrtna tijela naša po Duhu svome koji prebiva u nama (usp. Rim 8, 11). Za našu vjeru u uskrsnuće presudno je dakle pitanje znademo li da Duh Sveti prebiva u nama i živimo li onda po nadahnućima toga Duha. Po Duhu živimo onda kad ljubimo Boga i bližnjega.
C/P "Glas Koncila".
Ako Duh Sveti prebiva u nama, Bog Otac će oživiti i smrtna tijela naša po Duhu svome koji prebiva u nama (usp. Rim 8, 11). Za našu vjeru u uskrsnuće presudno je dakle pitanje znademo li da Duh Sveti prebiva u nama i živimo li onda po nadahnućima toga Duha. Po Duhu živimo onda kad ljubimo Boga i bližnjega.
C/P "Glas Koncila".
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.