Najave i komentari raznih događanja

Aktualna događanja u našem kraju
Odgovori
rakovica_sa

Re: Najave i komentari raznih događanja

Post Postao/la rakovica_sa » 06 kol 2011, 21:14

Sretna 16. obljetnica oslobođenja. Gdje su se zapravo spojili HV i 5. korpus ARBiH?

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 06 kol 2011, 22:14

koliko ja znam spojili su se u centru Rakovice na raskršću ispred današnje zgrade Općine i dućana, tako da ako ćemo pravo Rakovicu je oslobodio od Srba 5. Korpus, neznam kad su oni došli u Rakovicu samo znam kad su naši došli oni su već bili u Rakovici, poslije su se vratili natrag pa je onda kao upriličeno ono snimanje za TV a to je snimano drugi ili treći dan poslije :wink:

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 07 kol 2011, 12:07

rakovica_sa je napisao/la:Sretna 16. obljetnica oslobođenja. Gdje su se zapravo spojili HV i 5. korpus ARBiH?
Teško je reći gdje su se točno spojili, ali znamo da je Peti korpus ovamo došao jedan ili dva dana prije nego HV, vjerovatno 03. i 04.08 kad su Srbi već krenuli u bijeg, HV je došla 05.08., ne znam baš jesu li ih zatekli tu. Uglavnom, Bosanci su dosta popljačkali (ne znam jesu li palili) srpska mjesta od granice do Rakovice.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 kol 2011, 13:45

Ja sam ti rekao gdje su se spojili, al bolje je reći gdje su se razdvojili ha ha ha, čuo sam da su zatekli Muslimane kako klanjaju kod dućana i pjevaju nešto o Allahu, a treba ih i razumit, ono što su Srbi nama radili 91. je bila dječija igra prema onome što su poslije radili po Bosni, naravno i po Bihaću, pa je njihova radost bila sigurno veća jer su otjerali one koji su ih danonoćno zasipali granatama a mi smo već bili skoro zaboravili kako je to, da je rat potrajao još jednu godinu ko zna bili se uopće htjeli više i vratit ovamo, eno ti primjer Istočne Slavonije, poa ih je ostalo po Zagrebu i po moru

Jurica
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Jurica » 07 kol 2011, 15:23

Kao dokaz prilažem sliku ove stolice koju sam našao u svom voćaru u Rakovici 18.08.1995.
Radi se o 502. viteškoj brigadi, ima ovdje dosta o njoj http://502brigada.jimdo.com/

slika

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 kol 2011, 22:24

Pa Muslimani su prvi došli ovamo, a išli su raznim smjerovima, znam da su jedni išli smjerom Izačić- L.P. Selo Prijeboj, Jezerce i ovamo Rakovica... jedni su išli od Izačića preko Vaganca, Drežnika, Irinovca, Grabovca i dalje za Rakovicu, a jedni opet iz Tržačkih Raštela preko Kršlje, Grabovca i opet Rakovica, neznam jesu li išli dalje prema Slunju al u Rakovici su sasvim sigurno bili prije naših, e sad dali su palili i radili druge zulume, a da što su, već sam prije rekao onu narodnu poslovicu: Teško zemlji kuda vojska prođe, i djevojci koja sama dođe. Koliko su palili neznam al znam da su silovali Ljubu Kukić u Irinovcu a Dragu Zubović nažalost nisu uhvatili, sakrila se u kuruze kad je čula što rade od Ljube, samo su apcigovali Manin stojadin, onda su Mane i Dragica počeli bježat prema Plitvicama i u Selištu naiđu na Tigrove i tu Draga se uhvati Jole Hodak da su oni rodbina i da ju ovaj spasi, zamisli koliki je strah morao biti nakon prolaska muslimana kad je Draga grlila tigrove i Jolu i vikala da su oni rodbina, to su poslije dugo Jolu zajebavali za Dragu i kao to je tvoja rodbina... dakle jesu muslimani jesu napravili ovuda zuluma, čak sam i ja kad sam se vratio morao ih tjerat od kuće i dežurat da mi ne pokradu ono što sam i sam ufljakio :roll:

rakovica_sa

Post Postao/la rakovica_sa » 07 kol 2011, 22:39

Prema ovim zvaničnim podacima stigli su i do Korenice i kretali su se na sjever iz svih zaposjednutih mijesta valjda u svrhu zaoukruživanja Fikretovih u Velikoj Kladuši i sasvim sigurno osvajanja Velike Kladuše što se desilo 6 ili 7 Augusta ilitiga Kolovoza.
Ovdje imate spisak poginulih u OLUJI
http://www.vojska.net/hrv/oruzane-snage ... ka-vojska/

rakovica_sa

Post Postao/la rakovica_sa » 07 kol 2011, 22:48

Jurica je napisao/la:Kao dokaz prilažem sliku ove stolice koju sam našao u svom voćaru u Rakovici 18.08.1995.
Radi se o 502. viteškoj brigadi, ima ovdje dosta o njoj http://502brigada.jimdo.com/

slika
Ovo su vjerojatno od Hamdije Abdića bojovnici. Hamdija je na izdržavanju kazne u Zenici zbog toga što je polomio nekog Srbina u Bihaću i to davno. Interesantno je da Vidovska kao rodno selo Fikreta Abdića nije bila za autonomiju već su sa Hamdijom prebjegli u Bihać. Nafatali su mnogo četnika i zapljenili oružja, jer u svoj toj zbrci četnici nisu znali da je 5 korpus zaposjeo komunikaciju Korenica pa na sjever. Neki četnici iz Beograda su se pravdali da nemaju pojma što rade u Hrvatskoj uopće, da su ih digli ranom zorom prije par dana iz Beograda i poslali na front. Ko kaže da Milošević nije Martiću poslao pojačanja? Poslao je njima Slobo pomoć al nije bilo od koristi.

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 kol 2011, 23:12

E to je istina, ja sam u Oluji pokapao mrtve, pa sam dosta njih iz Srbije stavio pod lopatu, sjećam se nekog Save iz Sombora, a zapamtio sam ga po tome što sam mu našao pismo koje je napisao majci al ga nije poslao, imao je i sliku sa sobom, a baš mi ga bilo žao, pokapao sam ga jedne subote popodne i mislim si onako: e moj Savo, što ti majka radi sad, dali može i slutit da joj ja pokapam sina jedinca i to sam, u najlonskoj vreći... ma bolje da se ne sjećam jer moram popit tabletu :(
Zadnja izmjena: branko, dana/u 07 kol 2011, 23:13, ukupno mijenjano 1 put.

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 07 kol 2011, 23:13

Jurica je napisao/la:Kao dokaz prilažem sliku ove stolice koju sam našao u svom voćaru u Rakovici 18.08.1995.

slika
jurice ovo je "raritet" imas autogram... 8)

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 07 kol 2011, 23:17

branko je napisao/la:E to je istina, ja sam u Oluji pokapao mrtve, pa sam dosta njih iz Srbije stavio pod lopatu, sjećam se nekog Save iz Sombora, a zapamtio sam ga po tome što sam mu našao pismo koje je napisao majci al ga nije poslao, imao je i sliku sa sobom, a baš mi ga bilo žao, pokapao sam ga jedne subote popodne i mislim si onako: e moj Savo, što ti majka radi sad, dali može i slutit da joj ja pokapam sina jedinca i to sam, u najlonskoj vreći... ma bolje da se ne sjećam jer moram popit tabletu :(

ee kakve zalosti :lol: branco jesili Majci poginulog poslao pismo :?: da zena zna gdje je pokopan. :shock:

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 07 kol 2011, 23:27

ma jesam je, sad nebi reka, nisam naravno ništa, a i ko bi kad onda još ni pošta nije radila, nisam ja to pismo ni sačuvao sebi, meščini da sam mu ga vratio natrag u džep, a to je onda bilo takvo vrijeme, tako neka atmosfera kod ljudi da se to uopće nije gledalo na mrtve kao što se danas gleda, mi pokapamo jednoga u Primišlju, i zausput prije nego ga pokopamo, potovarimo na kola ako ima što dobroga za odnit, kakvu sikiru, bradvu... a ovome nađemo u kući harmoniku, moš mislit sprovoda, našli i bocun rakije, pa udri po onoj rakiji i harmoniki, imao stari i pjevanu misu zausput :?

rakovica_sa

Post Postao/la rakovica_sa » 08 kol 2011, 12:41

branko je napisao/la:Pa Muslimani su prvi došli ovamo, a išli su raznim smjerovima, znam da su jedni išli smjerom Izačić- L.P. Selo Prijeboj, Jezerce i ovamo Rakovica... jedni su išli od Izačića preko Vaganca, Drežnika, Irinovca, Grabovca i dalje za Rakovicu, a jedni opet iz Tržačkih Raštela preko Kršlje, Grabovca i opet Rakovica, neznam jesu li išli dalje prema Slunju al u Rakovici su sasvim sigurno bili prije naših, e sad dali su palili i radili druge zulume, a da što su, već sam prije rekao onu narodnu poslovicu: Teško zemlji kuda vojska prođe, i djevojci koja sama dođe. Koliko su palili neznam al znam da su silovali Ljubu Kukić u Irinovcu a Dragu Zubović nažalost nisu uhvatili, sakrila se u kuruze kad je čula što rade od Ljube, samo su apcigovali Manin stojadin, onda su Mane i Dragica počeli bježat prema Plitvicama i u Selištu naiđu na Tigrove i tu Draga se uhvati Jole Hodak da su oni rodbina i da ju ovaj spasi, zamisli koliki je strah morao biti nakon prolaska muslimana kad je Draga grlila tigrove i Jolu i vikala da su oni rodbina, to su poslije dugo Jolu zajebavali za Dragu i kao to je tvoja rodbina... dakle jesu muslimani jesu napravili ovuda zuluma, čak sam i ja kad sam se vratio morao ih tjerat od kuće i dežurat da mi ne pokradu ono što sam i sam ufljakio :roll:
:--sm

branko
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la branko » 13 kol 2011, 10:30

S pomoću Boga svemogućega Oca i Sina i Svetoga Duha krećem na hodočašće u svetište Majke Božje na Krasno na Velebitu. Prošle godine sam išao kroz Plitvice a danas ću preko Sužanjske Drage pa na Babin potok. Neka ovo moje hodočašće bude na zadovoljštinu za moje grijehe i grijehe svega svjeta koji se kao ljage svaki dan bacaju na Boga. Neka se ovo hodočašće stopi sa molitvama milijuna hodočasnika koji će se svojim molitvama ujediniti u proslavi Spasiteljeve Majke Marije, i neka pridonese boljitku Hrvatske i cjeloga svijeta Amen :roll:

ursel
Pisac meraklija
Pisac meraklija

Post Postao/la ursel » 15 kol 2011, 17:52

branko je napisao/la:S pomoću Boga svemogućega Oca i Sina i Svetoga Duha krećem na hodočašće u svetište Majke Božje na Krasno na Velebitu. Prošle godine sam išao kroz Plitvice a danas ću preko Sužanjske Drage pa na Babin potok. Neka ovo moje hodočašće bude na zadovoljštinu za moje grijehe i grijehe svega svjeta koji se kao ljage svaki dan bacaju na Boga. Neka se ovo hodočašće stopi sa molitvama milijuna hodočasnika koji će se svojim molitvama ujediniti u proslavi Spasiteljeve Majke Marije, i neka pridonese boljitku Hrvatske i cjeloga svijeta Amen :roll:
Branco poslije povratka ocekujem da nam napises kako je prosao put tvoga
Hodocasca, onako lijepo kako ti to pretezno i pises "izvorno" iz rakovackog kraja.
Budi mi Pozdravljen

PS.mislim da ljudi psuju Svecenike a ne vjeru i Boga. :?: :?:
Za moj pojam Svecenik je samo "namjestenik " jedne Vjerske zajednice a ne zamjenik Boga :?:

Odgovori

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.